Guvernul Republicii Moldova
A A A

Atragerea investițiilor reprezintă o activitate prioritară a conducerii IP FISM

 

Astăzi, 26 august 2020, echipa Instituției Publice „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (IP FISM) a avut o întrevedere cu Domnul Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

 

Discuția s-a axat asupra rezultatelor obținute de IP FISM în implementarea Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.  ”Instituția Publică ”Fondul de Investiţii Sociale din Moldova” în calitate de entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova în perioada anilor 2014 până in prezent a gestionat implementarea a circa 1200 de subproiecte de renovare și/sau dotare a grădinițelor de copii cu costul total de 29 mln euro. Ca urmare a realizării Grantului oferit de Guvernul României circa 120 000 de copii de vîrstă preșcolară au beneficiat de condiții mai bune în grădinițele lor, acestea fiind izolate termic, reparate în interior și la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă și canalizare, cu acoperișuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă și pavilioane. Totodată, necesitățile de renovare și dotare a instituțiilor preșcolare din diferite localități rurale și urbane rămân mari. În acest context, perspectiva obținerii unor noi tranșe de finanțare din partea Guvernului României este o oportunitate care ar contribui considerabil la crearea condițiilor îmbunătățite de educație timpurie a copiilor. La moment IP FISM a înregistrat peste 400 de solicitări de finanțare din partea primăriilor și altor instituții publice”, a precizat directorul IP FISM, Iurie Chiorescu.

 

La rândul său, Domnul Constantin Codreanu a apreciat înalt rezultatele obținute în procesul de valorificare a grantului oferit de Guvernul României pentru renovarea grădinițelor de copii din țară, a rămas interesat de procedurile Fondului ce țin de evaluarea socială și tehnică a subproiectelor, implicarea comunităților în procesul decizional și monitorizarea și asigurarea durabilității obiectelor renovate.

 

La finalul discuției s-a propus o colaborare în cartografierea necesităților de reabilitare a infrastructurii sociale în vederea atragerii de investiții și implementarea unor noi proiecte.

 

 

 

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda