Guvernul Republicii Moldova
A A A

FISM a prezentat raportul de valorificare a grantului de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României pentru grădinițele din Republica Moldova

Astăzi, 18 noiembrie 2015, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, au participat la prezentarea raportului privind valorificarea grantului de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României pentru reconstrucţia şi renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi directori ai grădiniţelor beneficiare.

 

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Suntem foarte mulţumiţi de felul în care FISM operează cu banii contribuabililor din România. Grădiniţele renovate pe care le-am vizitat mi-au dovedit că s-a muncit bine, banii au fost utilizaţi eficient şi cu responsabilitate. Astfel, am putut transmite şi Guvernului României, şi plătitorilor de taxe că merită să continuăm acest proiect. Ne aşteptăm ca în 2016 fondurile dedicate să fie utilizate integral, astfel încât să putem trece la etapa următoare, în care noi şi noi grădiniţe să fie reparate din fondurile româneşti”.

 

Conform raportului, în perioada august 2014 – noiembrie 2015, din grantul de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM, în Republica Moldova au fost renovate 774 de instituţii preşcolare. În prezent, lucrările au fost finalizate în peste 660 de grădiniţe.

 

Mircea Eşanu, director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova: „Din grantul generos alocat de Guvernul României a fost renovată fiecare a doua grădiniţă din ţara noastră. Până în prezent, avem circa 85% din instituţii preşcolare renovate şi dotate cu mobilier nou. Rezultatele obținute sunt și meritul autorităţilor locale, şi al administraţiei grădinițelor, care au dat dovadă de multă insistență și perseverență. Condițiile bune din grădinițe asigură instruirea copiilor și oferă părinților siguranța că micuții lor sunt pe mâini bune”.

 

Miercuri, 18 noiembrie, FISM a prezentat raportul privind valorificarea grantului de 20 de milioane de euro oferit de...

Posted by Fondul de Investiții Sociale din Moldova on Thursday, 19 November 2015

 

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea albumului „Pentru o copilărie frumoasă”, dedicat Programului de asistenţă din partea Guvernului României. Albumul este bilingv, cu texte în limbile română şi engleză, şi urmează a fi distribuit în primării, consilii raionale, grădiniţe şi alte instituţii publice din Republica Moldova.

 

De asemenea, au fost lansate 2 spoturi video, care vor fi difuzate la posturile de televiziune naţionale şi locale: 

Beneficiari direcți ai „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” sunt peste 200 de mii de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic. Numărul copiilor care frecventează grădiniţele renovate depăşeşte cifra de 72 de mii.

 

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparația capitală a clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament şi mobilier.

 

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda