Guvernul Republicii Moldova
A A A

Grădinița din Satul Nou, raionul Cimișlia, a fost renovată din banii oferiți de Guvernul României

La inaugurarea grădiniţei „Ghiocel” din localitatea Satul Nou, raionul Cimișlia, au participat Ambasadorul României, Marius Lazurca; directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu; Iurie Leancă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu și primarul localității Satul Nou, Natalia Chistol.

 

 

Grădinița a fost renovată, în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova”, în acest sens, fiind alocate 4 100 000 lei. Capacitatea grădiniței din s. Satul Nou este de 120 copii. În prezent aceasta este frecventată de 77 preșcolari, cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.

 

 

Potrivit directoarei grădiniței, Bumbu Nina: „Înainte de reparație, clădirea era într-o stare deplorabilă, cu tavanul deteriorat și pereții strâmbi. Copiilor le era frig în perioada rece a anului, deoarece pereții exteriori nu erau termoizolați”.

 

 

După tăierea panglicii inaugurale, Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a afirmat: „ Sunt bucuros că în raionul Cimișlia este inaugurată o grădiniță nouă, modernă, dotată cu toate cele necesare pentru o bună educație a copiilor, din sprijinul Guvernului României. Evenimentul de astăzi este plin de bucurie care vine din partea autorităților locale, a copiilor și a părinților, bucurie pe care o voi transmite în gest de gratitudine autorităților de la București, care intenționează să continue acest program și în anii care urmează. Intenția noastră este ca într-un termen mediu, toate grădinițele din Republica Moldova să arate ca cea din s. Satul Nou”.

 

 

„Pentru a repara grădinița din Satul Nou, r. Cimișlia a fost investită suma de 4,1 milioane de lei. Din acești bani fost renovat în totalitate acoperișul clădirii, au fost termoizolați pereții exteriori. La fel, au fost efectuate reparații în interior, achiziționat mobilier nou și  instalat un teren de joacă. Într-o perioadă scurtă de timp, vom deschide, cel puțin, încă o grupă. Din investițiile preliminare care au fost făcute, primăria va putea deschide și o grupă creșă.”, a declarat Mircea Eşanu, director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova.

 

 

Din aceleași resurse financiare, acordate prin intermediul FISM, a fost procurat mobilier, pe terenul de joacă au fost instalate leagăne și tobogane, iar curtea grădiniței a fost pavată.


„Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova” a fost lansat în perioada Guvernului Leancă, în anul 2013. „Sunt copleșit de bucurie și recunoștință de condițiile în care astăzi învață copiii și activează pedagogii. Apreciez faptul că modernizarea și europenizarea grădinițelor din localitățile din Republica Moldova este adusă de prietenii noștri din România”, a declarat Iurie Leancă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova prezent la eveniment.

 

 

În semn de mulțumire, că acum au posibilitatea să frecventeze o grădiniță ce oferă condiții bune, la standarde europene, micuții au susținut un program artistic, unde au spus poezii, au cântat cântece și au dansat.

 

Informații de background:

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi 3 milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în Republica Moldova”.

Din grantul oferit de România au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice.

Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda