Guvernul Republicii Moldova
A A A

Investim în educație – investim în viitor. Reabilitarea infrastructurii preșcolare din Republica Moldova cu sprijinul Guvernului României

Joi, 8 septembrie 2016, la sediul Ambasadei României din Republica Moldova a avut loc evenimentul ce marchează sfârşitul primei etape de implementare a programului de renovare al grădiniţelor finanţat din grantul de 23 de milioane de euro oferit de Guvernul României.

La eveniment au participat Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova, Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova, Mircea Eşanu,directorul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Ambasadori ai statelor europene în R. Moldova şi primari ai localităţilor beneficiare în cadrul programului de renovare a grădiniţelor.

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova: „România a fost permanent alături de Republica Moldova, sufleteşte, geografic, politic, istoric, din punct de vedere al limbii şi tradiţiilor. Îmi pare bine să constat că relaţia noastră specială s-a concretizat atât de puternic în domeniul educaţiei. Rezultatele foarte bune obţinute în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova” au determinat Guvernul României ca, în anul 2016, să aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro, astfel încât și mai multe instituții preșcolare să beneficieze de condiții de funcționare la standarde europene. Iată, aşadar, că acum încheiem o etapă, dar marcăm totodată un nou început”.

 

 

De asemenea, Ambasadorul României a adus mulţumiri prim-miniştrilor din România şi Republica Moldova pentru continuarea programului, miniştrilor dezvoltării regionale şi ai educaţiei, şi Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, instituţia responsabilă de implementarea programului.

 

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat: „Am ţinut să vin la acest eveniment, pentru ca să mulţumesc, în primul rând, Guvernului României pentru această asistenţă, să mulţumesc celor de la unitatea de implementare – Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, care au avut grijă să utilizeze eficient aceşti bani şi, nu în ultimul rând, primarilor care au beneficiat de această asistenţă, pentru insistenţa lor de a obţine aceste proiecte. Cu mult drag am primit vestea de continuare a acestei asistenţe tehnice şi financiare şi pentru anul 2016. Este vorba de încă 3 milioane de euro, ce reprezintă un grant nerambursabil, din care vor fi renovate peste 85 de grădiniţe. Cu această ocazie mulţumesc Guvernului României pentru tot suportul acordat Republicii Moldova”.

 

Mircea Eşanu, director al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova: „Pentru echipa FISM a fost o provocare, dar şi o onoare să gestioneze acest program generos oferit de Guvernul României, care a generat condiţii mai bune şi o educaţie mult mai calitativă pentru copii. Corectitudinea folosirii granturilor oferite de donatorii străini a fost şi este o prioritate absolută Fondului de Investiţii Sociale din Moldova şi a echipei care lucrează în această instituţie. Asta ne-a reuşit inclusiv prin faptul că am implicat direct comunităţile, primarii, atât în desfăşurarea licitaţiilor, monitorizarea lucrărilor de construcţie, dar şi i-am instruit cum să planifice şi să gestioneze dezvoltarea localităţii”.

 

În cadrul evenimentului a fost prezentată ediţia a doua a albumului „Pentru o copilărie frumoasă”, editat în limbile română şi rusă de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău. Albumul descrie şi ilustrează principalele lucrări efectuate în cadrul programului la 19 din cele 832 de grădiniţe beneficiare.

 

 

 

_________________

Informaţii despre Programul de renovare a grădiniţelor, finanţat de Guvernul României

Perioada de implementare 2014 - 2016

Din grantul de 23 de milioane de euro oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM, în Republica Moldova au fost renovate 832 de instituţii preşcolare. Cu aceste fonduri fiind îmbunătăţite condiţiile în mai mult de jumătate din grădiniţele din ţara noastră. În prezent, lucrările au fost finisate în 95% din numărul total de instituţii preşcolare.

Beneficiari direcți ai „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” sunt peste 200.000 de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic. Numărul copiilor care frecventează grădiniţele renovate depăşeşte cifra de 76 de mii. În rezultatul lucrărilor de renovare, au fost deschise 200 de grupe noi, ceea ce înseamnă că s-a asigurat dreptul la educaţie pentru încă 5000 de copii care pot merge la grădiniţa din localitate, iar circa 600 de persoane au un loc de muncă permanent în satul lor.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparația capitală a clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament şi mobilier.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. În prezent, instituţia administrează proiecte de infrastructură, eficienţă energetică şi incluziune socială în valoare de 32 de milioane de Euro, oferite Republicii Moldova de către Guvernul României, Banca germană KfW şi Banca Mondială.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda