Guvernul Republicii Moldova
A A A

Preșcolarii din satul Vînători, Nisporeni, vor merge la o grădiniță nouă

Ambasadorul României, Marius Lazurca, și directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, au participat astăzi la inaugurarea grădiniţei din satul Vînători, raionul Nisporeni. Pentru reconstrucţia instituţiei, în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova”, au fost alocate 1 500 000 lei.

 

 

Anterior, clădirea aparţinea gimnaziului din apropiere, dar din cauza reducerii numărului de elevi, aceasta a fost reconstruită pentru deschiderea unei grădiniţe. Grădiniţa din satul Vînători este frecventată de 55 de copii, instituţia asigurând cu locuri de muncă 12 locuitori ai satului.

 

 

Prezent la inaugurare, Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a declarat: „Ceea ce am văzut astăzi în satul Vînători, ne demonstrează utilitatea programului României. Cei 55 de copii care vin astăzi la această grădiniță modernă, cât și părinții acestora, beneficiază în mod direct de asistența Guvernului României. Faptul că s-a lucrat atât de bine la grădinița din satul Vînători, ne încurajează să continuăm acest proiect. Sperăm ca în curând, prin vocea Premierului României, să putem anunța o nouă finanțare destinată modernizării și dotării grădinițelor din Republica Moldova”.

 

 

„În grădinița din satul Vînători au fost deschise două grupe de copii, în timp ce pe tot teritoriul țării, conform estimărilor, s-au deschis circa 200 de grupe noi de copii. Prin intermediul proiectului implementat de FISM, cu susţinerea Guvernului României, au fost create circa 5000 de locuri noi pentru educația preșcolarilor”, a spus Mircea Eşanu, director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova.

 

 

Costul total al proiectului este de 3 000 000 de lei, dintre care 1 500 000 lei s-a alocat din grantul oferit de Guvernul României, restul fiind alocaţi din bugetul de stat, bugetul local și cel al Consiliul Raional Nisporeni.

 

Din grantul românesc la grădiniţa din Vânători a fost schimbat acoperișul, au fost renovaţi pereții interiori, tavanul, podeaua. În curtea grădiniței a fost montat pavaj, iar pereții exteriori ai clădirii au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost instalat un sistem performant de încălzire şi a fost construit sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare. Astfel, grădinița a devenit unica instituție din localitate care dispune de grupuri sanitare în interiorul clădirii.

 

Ecaterina Lazăr, primarul satului Vînători, a exprimat cuvinte de gratitudine atât Ambasadorului, cât și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru sprijinul oferit. „Resursele financiare oferite de Guvernul Român au venit la momentul potrivit în comunitatea noastră. Aceștia au fost foarte necesari pentru a rezolva problema lipsei grădiniței din sat, care afecta nu doar nivelul educațional al copiilor, dar și priva părinții de posibilitatea de a se angaja la un loc de muncă”.

 

Informații de background:

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi 3 milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în Republica Moldova”.

Din grantul oferit de România au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice.

Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda