Guvernul Republicii Moldova
A A A

În prima zi de primăvară copiii de la grădiniţa renovată din Cărpineni au pregătit felicitări hand-made pentru mamele lor

Ambasadorul României, Daniel Ioniță, și directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, au efectuat miercuri, 1 martie 2017, o vizită de lucru la grădiniţa din satul Cărpineni, raionul Hînceşti, renovată din grantul oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM.

 

În prima zi de primăvară, Daniel Ioniţă le-a povestit copiilor legenda Mărţişorului, iar pentru că se apropie sărbătoarea internaţională a mamelor, împreună cu Mircea Eşanu, directorul FISM, au ajutat copiii să confecţioneze felicitări şi să scrie urări pentru mamele lor. Copiii au susţinut şi un program artistic cu cântece şi dansuri, iar la final au primit în dar câte un mărţişor.

 

 

Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova:„Guvernul României a alocat şi alocă în continuare sume importante pentru acest program de reabilitare a unităţilor de învăţământ, pentru că dorim în felul acesta să investim în viitorul românesc. Copiii reprezintă cea mai importantă resursă pe care o are Republica Moldova. Prin acest proiect transmitem tuturor din această localitate că există speranţa unui viitor mai bun, care să ofere copiilor posibilitatea de a trăi într-o ţară europeană, în care toate regulile şi principiile sunt respectate, în care drepturile tuturor sunt respectate, iar ei să aibă posibilitatea să fie ceea ce îşi doresc să fie”.

 

 

 

 

Pentru renovarea grădiniței din satul Cărpineni, raionul Hânceşti, din grantul oferit de Guvernul României au fost alocate 2,9 milioane de lei, datorită cărora instituţia a fost redeschisă după 16 ani. Cu aceste fonduri, prin intermediul FISM, a fost reconstruit acoperişul întregii grădiniţe, s-a făcut izolarea termică a clădirii, a fost renovată podeaua şi pereții, au fost instalate uși, ferestre și a fost procurată mobilă nouă. De asemenea, a fost reparată cazangeria şi blocul alimentar, iar bucătăria şi spălătoria au fost complet utilate. În curtea grădiniței au fost instalate tobogane. Instituţia preşcolară este frecventată de 42 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.

 

 

Mircea Eşanu, director FISM: „Îmi amintesc încă din primăvara anului 2015 când am venit aici la Cărpineni şi am văzut această locaţie. Eu nu credeam că o să ne reuşească să deschidem această grădiniţă, practic din acea clădire a rămas doar fundaţia. Tot ce s-a construit, s-a construit din talpă, toate bunurile care sunt în această grădiniţă sunt cele oferite cu suportul Guvernului României. Fără această investiţie nu am fi izbutit să deschidem două grupe noi, două grupe dintre cele peste 200 deschise cu susţinerea din partea Guvernului român”.

 

 

Primarul satului, Ion Cărpineanu: „Ţin să mulţumesc din numele tuturor locuitorilor comunei Cărpineni pentru că localitatea noastră a beneficiat de acest suport din partea Guvernului României. Noi nu am avut posibilitatea să deschidem această grădiniţă şi iată copii din localitatea noastră sunt beneficiarii direcţi, cei care peste ani o să-şi amintească că această grădiniţă a fost construită cu sprijinul cetăţenilor din România”.

 

 

 

 

 

Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

 

Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice. Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

 

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda