Guvernul Republicii Moldova
A A A

Copiii din satul Ratuş merg la o grădiniţă renovată din fondurile alocate de Guvernul României, prin intermediul FISM

Miercuri, 7 iunie, în satul Ratuş, raionul Criuleni, a avut loc evenimentul de inaugurare a grădiniței „Curcubeul”, renovată și dotată în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

La inaugurare au participat Ambasadorul României, Daniel Ioniță, directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eşanu, reprezentanți ai autorităților locale, personalul grădiniței, părinți și copii. Înainte de începerea evenimentului, oaspeţii au avut ocazia să facă un tur al încăperilor şi să vadă calitatea lucrărilor efectuate. După partea oficială, copii au susţinut un program artistic, iar reprezentanţii Ambasadei României le-au oferit în dar un coş cu fructe.Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a mulţumit FISM pentru că a avut grijă în mod corespunzător de granturile oferite de Guvernul României, şi autorităţilor locale, pentru că s-au preocupat ca această grădiniţă să fie adusă la standardele europene. „Mi-a plăcut mult tot ce am văzut aici. Am rămas impresionat de programul artistic deosebit al copiilor. Într-adevăr a fost original. Am recunoscut foarte multe talente, sunt convins că poate peste ani vom auzi de aceşti copii. Lucrările ce s-au făcut la această instituţie preşcolară, s-a făcut la standarde europene. Am dorit cu acest prilej să aducem aceste standarde, să aducem aceste valori şi în casele, şi în inimile, şi în sufletele locuitorilor din această frumoasă comună. Ne dorim ca aceşti copii minunaţi să crească în condiţii bune şi să contribuie la edificarea parcursului european al Republicii Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă.

Clădirea grădiniței a fost construită în anul 1973. Înainte de desfășurarea proiectului, la grădiniță erau condiții nesatisfăcătoare pentru o educație primară de calitate: clădirea nu era termoizolată, geamurile erau vechi, pe timp de ploaie, din cauza acoperișului deteriorat, apa se scurgea în încăperi formând mucegai pe pereţi, bucătăria și blocurile sanitare erau învechite. În consecință, cazurile de îmbolnăvire a copiilor erau destul de frecvente.Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu: „Lucrările de renovare au durat un an şi patru luni. Această grădiniţă a fost practic, renovată complet, are un acoperiş nou, are toate geamurile schimbate, este o grădiniţă termoizolată, are un sistem nou de încălzire şi este dotată cu mobilier. Până acum două ierni, aceasta se încălzea cu sobe şi doar o parte din clădire era încălzită. În această iarnă grădiniţa a avut alte condiţii. Probabil, aceasta este miza cea mai mare, în astfel de renovări, tocmai să aducem condiţii adecvate copiilor şi personalului care lucrează în această instituţie”, a spus Mircea Eşanu.

Din grantul oferit de Guvernul României, pentru grădinița din Ratuș au fost alocate 1.110.000 lei, iar Primăria a contribuit cu 48 de mii de lei (48 074,95). Din acești bani a fost schimbat acoperișul, s-a făcut termoizolarea clădirii, au fost renovate blocurile sanitare și blocul alimentar, s-a făcut conectarea cabinetului medical la sistemul de alimentare cu apă, a fost renovată cazangeria și cabinetul metodic. De asemenea, grădinița a fost dotată cu mobilier, a fost renovat sistemul de încălzire, au fost montate ferestre și uși noi, au fost instalate corpuri de iluminat și hidroizolate noduri de trecere, iar la intrare în clădire au fost proiectate căi de acces pentru copii cu dizabilități și cu cerințe educaţionale speciale.Beneficiarii direcți ai proiectului sunt copiii, părinți lor şi angajaţii instituţiei. Dacă inițial, capacitatea clădirii era de 45 de copii, adică două grupe, acum grădinița este frecventată de 89 de preşcolari.

Primarul satului Ratuş, Petru Buza: „Până la implementarea proiectului, grădiniţa era într-o stare nu prea bună, cu cheltuieli enorme la încălzire şi energie electrică. Mulţumită Guvernului României şi Fondului de Investiţii Sociale, la momentul de faţă grădiniţa este reparată capital, practic la 99,9%. Copiii se simt bine, educatorii se simt bine, părinţii sunt bucuroşi. Noi avem doar cuvinte de laudă pentru cei care au implementat acest proiect, datorită cărora ne simţim bine la noi acasă. Investiţiile care se fac în educaţie sunt pentru viitorul prosper al copiilor noştri şi un viitor european, unde se trăieşte bine, unde oamenii sunt trataţi corect şi au drepturi egale”, a afirmat Petru Buza.Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinți și cadre didactice. Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda