Guvernul Republicii Moldova
A A A

Copiii din satul Sadova se bucură de condiții mai bune la grădinița renovată datorită grantului oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM

După 35 de ani în care la grădinița din satul Sadova, raionul Călărași nu au mai fost efectuate reparații, instituția preșcolară a fost inaugurată astăzi, 7 iulie 2017, după ce a fost renovată din fondurile alocate de Guvernul României.


La festivitate au participat Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Ambasadorul României, Daniel Ioniță, directorul adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Liuba Cuznețova, reprezentanții autorităților locale, personalul grădiniței, părinți și copii.


Președintele țării, Igor Dodon a ținut să mulțumească atât angajaților grădiniței pentru educația primită în această instituție, cât și României, în numele lui Daniel Ioniță, pentru suportul oferit în renovarea instituțiilor preșcolare din Moldova. Din partea Fundației de Binefacere „Din suflet” sub patronajul primei doamne, Igor Dodon le-a oferit copiilor de la grădinița din satul Sadova un teren de joacă.


Igor Dodon: „Reparația capitală a acestei grădinițe a fost posibilă cu suportul prietenilor și partenerilor noștri de peste Prut. Vreau să mulțumesc Guvernului României, prietenilor noștri, pentru acest gest foarte frumos, pentru acest proiect social. Sunt ferm convins că relațiile noastre bilaterale vor continua la fel de fructuos cum a fost până acum”.


Ambasadorul României, Daniel Ioniță: „În ultimii ani România a alocat 26 de milioane de euro pentru reconstrucția unităților preșcolare din Republica Moldova. Investițiile noastre au mers în toate raioanele, pentru că credem noi, în felul acesta reușim să contribuim la educarea și la șlefuirea celei mai importante resurse ale unei țări, oamenii. Învățând, educându-se într-o grădiniță adusă la standarde europene, copiii vor putea să crească frumos, vor putea să fie oameni de nădejde, vor putea să aibă grijă de destinele țării dvs.”.


Pentru lucrările de renovare la grădinița din Sadova, din grantul oferit de Guvernul României au fost alocate peste 921.000 de lei. Din acești bani a fost schimbat acoperișul, au fost renovate sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iar bucătăria a fost renovată și dotată cu utilaj modern. De asemenea, a fost renovat sistemul electric și sistemul de ventilare, a fost procurat mobilier nou pentru grădiniță și amenajat cabinetul medical.


Directorul adjunct al FISM, Liuba Cuznețova: „Am marea plăcere să reprezint astăzi Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cei care se asigură ca toate investițiile oferite atât de generos de Guvernul României, dar și de alți donatori, să ajungă la beneficiar, iar lucrările să fie realizate calitativ și în termen. Anul acesta FISM împlinește 20 de ani de activitate. În acești ani, echipa FISM a implementat proiecte investiționale în școli, grădinițe şi centre culturale. Am construit gazoducte, apeducte, sisteme de canalizare și astăzi probabil nu mai există nici un sat în care noi nu am lucrat. Ceea ce vedem realizat la grădinița din satul Sadova este doar o picătură din ceea ce am reușit să facem din banii oferiți de Guvernul României în perioada 2014-2017”.


Grădinița din satul Sadova este frecventată de circa 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.


Informații despre proiect


Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.


Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinți și cadre didactice. Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.


FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda