Guvernul Republicii Moldova
A A A

Grădinița de copii ”Albinuța” din satul Răspopeni, raionul Șoldănești a fost renovată din banii oferiți de Guvernul României

 

Instituția a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova (HG nr. 28/2019) gestionat de către IP ”Fondul de Investiții Sociale din Moldova”.

 

Participanții la evenimentul de inaugurare: Excelența Sa, Dl Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, Dna Violeta Popa, șefa Direcției Învățământ Șoldănești, Dl Nicolae Gonţa, primarul localității, reprezentanții IP ”Fondul de Investiții Sociale din Moldova”, Dna Ecaterina Bulmagă, șefa grădiniței de copii, cadrele didactice, părinții au menționat în mesajele sale impactul considerabil al acestui proiect pentru întreaga comunitate.

 

Un cuvânt de felicitare au avut și cei mai importanți beneficiari ai subproiectului - copiii din grădiniță, care au bucurat onorata asistență prin recital de poezii, cântece și multă voie bună.

 

Realizarea acestui proiect a contribuit la crearea condițiilor mai bune de educație timpurie a 2 grupe de copii frecventate de circa 60 copii preșcolari și 20 persoane cadre didactice și personal auxiliar din grădiniță.

 

Din grantul Guvernului României pentru implementarea subproiectului au fost alocați 500 mii lei. La rîndul său administrația publică locală a contribuit cu circa 500 mii pentru asigurarea impactului imediat al investiției. La grădiniță a fost construit acoperișul șarpant, s-au executat lucrări de termoizolare a faţadei, placarea soclului, pereul, s-au schimbat ferestrele, s-au construit rețele interioare și exterioare de apeduct și canalizare, rețele de echipament electric, etc. Important de menționat, că în cadrul subproiectului s-a construit o anexă la clădirea existentă a grădiniței, în care au fost amenajate două blocuri sanitare. Până acum copiii au mers la viceul din curtea grădiniței.

 

Lucrările au fost executate de compania BECAD SRL în perioada 02.10.2020 - 01.05.2021.

 

Informații generale despre Program:

 

În baza ORDINULUI nr. 913 din 10 aprilie 2014, emis de Ministerul Afacerilor Externe al României, privind publicarea Programului de cooperare pe anul 2014, încheiat prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi la Chişinău la 9 aprilie 2014, în baza articolului 1 paragraful 2 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, referitor la implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010, a fost aprobată spre finanţare o listă de proiecte pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova.

 

Prin Hotărîrea Guvernului nr.436 din 10.06.2014 privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova, IP ”Fondul de Investiţii Sociale din Moldova” (FISM) este desemnat drept entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova. 

 

Tranșele Programului în perioada 2014 – 2019:

 

2014  - 20 mln Euro (HG nr.436/2014) 

 

2015 - 3 mln Euro alocate în baza Memorandumului de Înțelegere dintre Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova din 14.11.2014 în Proiectul „Sporirea accesului şi a gradului de participare a copiilor la educaţie timpurie în Republica Moldova”

 

2017 - 3 mln Euro (HG nr.132/2017)

 

2019 - 3 mln Euro (HG nr.28/2019)

 

În total din partea Guvernului României au fost alocate 29 mln Euro. Din aceste fonduri au fost renovate și dotate cu diferite categorii de bunuri peste 1000 de grădiniţe din ţara noastră.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda