Guvernul Republicii Moldova
A A A

Inaugurarea oficială a subproiectelor „Lucrări civile la grădinița de copii nr.1 "Gr. Vieru" și nr.2 "Ghiocel"” în s. Colibași, raionul Cahul

 

La data de 3 martie 2020, în satul Colibași, raionul Cahul a avut loc inaugurarea oficială a subproiectelor „Lucrări civile la grădinița de copii nr.1 "Gr. Vieru" și nr.2 "Ghiocel"”.

 

La eveniment au participat:

• Excelența Sa, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger

• Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

• Reprezentantul Băncii Germane KFW în Moldova, Sergiu Guțu

• Primarul s. Colibași, Ion Dolganiuc

• Directorul IP ”Fondul de Investiții Sociale din Moldova”, Iurie Chiorescu

• Deputat în Parlamentul republicii Moldova, Ion Groza

• Șeful Direcției Generale Învățământ Cahul, Valeriu Baban

• Locuitorii s. Colibași.

 

În anii 2015-2019, grădinițele de copii nr.1 "Gr. Vieru" și nr.2 "Ghiocel" au beneficiat de suport financiar în sumă totală de 2 171 234, 20 lei în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova pentru executarea lucrărilor civile pe interior: schimbarea ferestrelor și ușilor, renovarea blocurilor sanitare, lucrări de reparații în sălile de grupe, construcția stațiilor de epurare și pavilioanelor pe terenul de joacă, procurarea bunurilor: mobilier pentru grupe, utilaj pentru bucătărie și de uz casnic.

 

Ulterior, în anul 2018, în urma concursului desfășurat grădinițele sus menționate au făcut parte din Programul ”Infrastructura socială și eficiență energetică” Faza II în contextul Cooperării Financiare Germane cu Republica Moldova finanțat de Banca Germană de Dezvoltare „Kreditanstalt für Wiederaufbau“ (KfW), obținând o investiție în valoare de 1 458 233 MDL pentru reconstrucția acoperișului șarpant la ambele grădinițe, efectuarea lucrărilor de termoizolare a fațadei și unele lucrări pe interior.

 

Detalii despre sub-proiecte:

 

1) Sub-proiecte realizate în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordat de Guvernul României Republicii Moldova:

- Costul total al subproiectului: 3 187 592,89 MDL

- Contribuţia Guvernului României: 2 171 234,20 MDL

- Contribuţia locală: 863 239,18 MDL

- Perioada de implementare a proiectelor: aprilie 2015 – august 2019

 

2) Sub-proiectul realizat în cadrul Programului ”Infrastructura socială și eficiență energetică”(sursa KfW):

- Costul total al subproiectului: 2 878 851 MDL / 148 065 EUR

- Contribuţia Guvernului Republicii Federale Germania: 1 458 233 MDL / 75 000 EUR

- Contribuţia locală: 1 420 618 MDL / 73 065 EUR

- Perioada proiectului: martie - noiembrie 2019

 

Implementarea acestor proiecte prezintă un exemplu de sinergie a diferitor surse de finanțare care având un scop nobil și comun contribuie esențial la îmbunătățirea condițiilor de educație timpurie a copiilor din localitățile rurale ale republicii

 

Suntem recunoscători Guvernului României cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova și Băncii Germane de Dezvoltare KFW cu sprijinul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova pentru suportul financiar acordat realizării proiectelor sociale de infrastructură pentru cetățenii Republicii Moldova!

 

 

Un reportaj realizat de Radio Chişinău la acest subiect poate fi văzut aici:

https://radiochisinau.md/galerie-foto-gradinite-renovate-la-colibasi-cu-ajutorul-romaniei-si-germaniei-sau-schimbat-mult-spre-bine-tocmai-imi-dau-lacrimile---104915.html

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda