Guvernul Republicii Moldova
A A A

Centrul orașului Edineţ a fost amenajat și iluminat cu susținerea financiară a Germaniei, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova

Pe data de 1 iunie 2017, la Edineț a avut loc evenimentul festiv de inaugurare a zonei centrale a orașului, renovată și amenajată cu fonduri germane, prin intermediul FISM, în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”. La eveniment au participat Vice-Ambasadorul Germaniei în Moldova, Florian Seitz, reprezentantul în RM a KfW, Sergiu Guțu, directorul executiv FISM, Mircea Eșanu, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, locuitori și oaspeți ai orașului.

În cadrul evenimentului, Vice-Ambasadorul Germaniei în Moldova și primarul oraşului Edineț au tăiat panglica de inaugurare a plăcii informative a proiectului. După partea oficială, mai multe colective de creaţie din Edineț au prezentat un program artistic. Din acesta nu au lipsit cântecele și poeziile recitate în limba germană, special pentru oaspeții de la ambasada acestei țări.Sunt bucuros că Republica Federală Germania a avut aportul ei în dezvoltarea orașului Dvs., pentru ca acesta să devină și mai prosper. Din numele meu și al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova vreau să-i felicit pe copii cu ocazia sărbătorii lor, dar și pentru că în centrul orașului este acum loc unde ei pot să se joace în siguranță, să se plimbe, să alerge, să facă tot ceea ce, de obicei, face un copil. Amenajarea acestei porțiuni a orașului a fost posibilă datorită proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, foarte important pentru țara mea, Germania. În total, pentru dezvoltarea comunităților rurale din Moldova s-au investit circa 10 milioane de euro”, a declarat Vice-Ambasadorul Germaniei în Moldova, Florian Seitz.

Pentru lucrările de renovare și amenajare a zonei pietonale din orașul Edineţ au fost alocate circa 150.000 de euro (3.076.232 lei). Din acești bani au fost pavate trotuarele în centrul orașului, au fost instalate pietre de bordură și bănci de odihnă în scuarul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost construită rețeaua de iluminat stradal și au fost montați piloni și corpuri de iluminat.Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu, a îndemnat locuitorii oraşului Edineț să se bucure și să păstreze lucrările efectuate, dar și să le continue și în celelalte zone ale orașului. „Un oraș, în primul rând, presupune civilizație. Pe lângă instituții sociale - grădiniță, primărie, agenți economici, ne dorim ca un oraș să fie confortabil, să aibă un nivel cât  mai înalt de dezvoltare pentru propriii cetățeni. Astăzi, făcând o plimbare până aici, am văzut multe mămici cu copiii în cărucioare, care se deplasau fără probleme pe aceste trotuare noi, am văzut persoane cu dizabilități în scaune cu rotile, care se deplasau, la fel, fără probleme pe trotuarele renovate. Asta ne face viața mai confortabilă aici, acasă”, a spus Mircea Eșanu.

Anterior, din cauza că trotuarele nu au fost reparate încă din perioada sovietică și în consecință s-au deteriorat, acestea complicau mult deplasarea pietonilor, a cărucioarelor pentru copii, a persoanelor cu nevoi speciale, dar și a bicicliștilor.Reprezentantul în Moldova a Băncii pentru dezvoltare KfW, Sergiu Guțu, a îndemnat copiii să păstreze lumina copilăriei în sufletele lor pentru toată viața. „Astăzi avem o ocazie extraordinară de a lansa un proiect social, de care vor beneficia toți locuitorii orașului Edineț, toți oaspeții, inclusiv copilașii mici. Vreau să evidențiez colaborarea foarte bună la nivel de implementare, între Fondul de Investiții Sociale, împreună cu autoritatea publică locală, și să subliniez faptul că, orice dezvoltare a comunității, în primul rând, trebuie să vină de la comunitate, pentru că locuitorii orașului sau satului sunt cei mai buni experți în identificarea problemelor și soluțiilor pentru acesta. Fie ca acest proiect să fie un bun început pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului Edineț”, a declarat Sergiu Guțu.

Beneficiari ai proiectului sunt toți locuitorii raionului Edineţ, întrucât în această zonă se află majoritatea instituțiilor raionale ce prestează servicii sociale: oficiul poștal, administrația publică locală, 27 instituții cu menire social-culturală, 2 mari instituții medicale, 5 farmacii, peste 50 de agenți economici, Grădina Publică Vasile Alecsandri, o piață și scuarul „Ștefan cel Mare și Sfânt”.Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, a menționat: „Proiectul pe care l-am început acum un an și ceva aici la Edineț, ne arată că împreună putem face lucruri frumoase. Primăria din Edineț a venit cu contribuția de 30 % din valoarea  proiectului, ceea ce ne va face să fim și mai responsabili în continuare. Din numele întregii comunități le mulțumim partenerilor germani, Fondului de Investiții Sociale din Moldova. Toți împreună, mână de la mână, suflet de la suflet, gând de la gând, am putut mișca carul înainte. Să fie de bun augur pentru noi toți, pentru Republica Moldova”.

 

Informații despre proiect

Lucrările de construcție și amenajare au fost efectuate în cadrul Proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, finanțat în cadrul Cooperării Financiare Germane, prin intermediul Băncii pentru Dezvoltare KfW și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova. Proiectul presupune realizarea unor investiții în infrastructura socială (apeducte, canalizare, școli, grădinițe, drumuri etc.), cu accent pe eficiența energetică și utilizarea surselor alternative de energie, în 10 raioane din nordul Republicii Moldova și regiunile post-conflict din Transnistria. Din grantul de 5 mil euro oferit de KfW, FISM a implementat 89 de subproiecte de infrastructură socială cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda