Guvernul Republicii Moldova
A A A

Arhitectul german Ludwig Rongen a efectuat o vizită pe șantierul de construcție al grădiniţei de tip casă pasivă din Călărași

Ludwig Rongen_Calarasi, Moldova

Arhitectul german Ludwig Rongen, expert în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, implementat de FISM, cu sprijinul Băncii germane KfW, a efectuat o vizită de lucru pe şantierul grădiniţei de tip casă pasivă din oraşul Călăraşi. Însoţit de către directorul FISM şi primarul oraşului, expertul a verificat calitatea lucrărilor şi a discutat cu inginerii şi reprezentanţii companiei de construcţii.

 

 

 

Expertul german Ludwig Rongen s-a arătat mulţumit de lucrările efectuate deja, menţionând că grădinița din Călărași este un model chiar și pentru Europa.

 

Ludwig Rongen: „Sunt foarte mulțumit de lucrările efectuate. Toți partenerii au fost responsabili și au lucrat conform planului. De la bun început am avut o colaborare bună cu toți partenerii, inclusiv cu autoritățile locale, cu primarul, iar rezultatul este o calitate a lucrărilor foarte înaltă”.

 

 

Arhitectul german a ţinut să menţioneze şi despre colaborarea pe care o are cu FISM.

 

„Cu FISM este foarte simplu de colaborat. De fiecare dată când am avut nevoie de planuri, schițe sau imagini, am primit totul în timp util. Dacă peste tot ar fi atât de ușor să lucrezi cu partenerii locali, am fi cei mai fericiți. Se lucrează foarte transparent, nu se ascunde nimic. Dacă vedem că s-a comis o greșeală, o putem repara la timp. Aș dori să mulțumesc lui Mircea Eșanu, care ne-a susținut mereu și care este un ajutor foarte mare pentru desfășurarea cu succes a proiectului”, a spus expertul german, Ludwig Rongen.

 

 

Mircea Eşanu, directorul executiv FISM, a precizat că lucrările au fost finisate în proporţie de 50% și că urmează amenajarea teritoriului și dotarea instituției cu toate cele necesare.

 

„Pentru mine personal și pentru echipa pe care o conduc este foarte importantă aprecierea partenerului german. Prin acest proiect vrem să demonstrăm profesionalism și transparență în gestionarea unor fonduri externe. Este important ca la Călărași să apară o grădiniță nouă în care cel puțin 80 de copii se vor bucura de condiții foarte bune. În plus, în Republica Moldova se construiesc foarte puține grădinițe. Ne dorim ca proiectanții și companiile de aici să învețe această tehnologie prin experiență, nu doar din manuale. Sperăm mult ca această grădiniță să fie un exemplu din domeniul tehnologiilor și eficienței energetice pentru întreaga țară”, a declarat directorul FISM.

 

 

Grădinița din Călărași va întruni standardele germane de eficiență energetică. Prin introducerea unor surse alternative de energie și a sistemelor de izolare termică, o clădire construită după standardul de casă pasivă minimizează necesarul de energie folosit pentru încălzire – răcire şi menţine o calitate bună a aerului interior.

 

Pentru construcţia grădiniţei, donatorul german a alocat 1 milion de euro. Conform estimărilor, întreținerea grădiniței cu o suprafață de 1100 metri pătrați pentru perioada unui an se va egala cu întreținerea unui apartament de 3 camere. Conform calculelor proiectului și datelor furnizate de proiectantul german, întreținerea pentru iluminat, încălzire, răcire nu va depăși o medie lunară de 2000-2500 de lei.

 

Primarul orașului, Nicolae Melnic, a spus că în Călărași sunt circa 400 de copii care au nevoie de grădiniță. „Odată cu construcția grădiniței, circa 100 de copii vor putea să se bucure de condiții europene într-o grădiniță de tip casă pasivă. Din luna martie, de când au început lucrările, până acum, în noiembrie, totul merge conform graficului. Peste 2-3 săptămâni este preconizat să fie montate geamurile şi acoperișul”.

 

Construcția grădiniței are loc în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, implementat de FISM, cu sprijinul Băncii germane KfW. Anterior, în cadrul aceluiași proiect, FISM a implementat 89 de subproiecte de infrastructură socială cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente.

 

Sursa:Unimedia.info  

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda